Przejdź do treści

Samodzielna hodowla boczniaków, kilka cennych porad

    Boczniak jest jednym z najpopularniejszych grzybów uprawnych w Polsce, który zyskuje na popularności nie tylko ze względu na swoje wyjątkowe właściwości smakowe, ale także na swoje właściwości zdrowotne. Boczniak może być doskonałą bazą do wielu przepysznych potraw, a także sosów oraz sałatek. Jeszcze większą satysfakcję z pysznego dania można osiągnąć, gdy takie grzyby wyhodujemy samodzielnie. Hodowla boczniaków w Polsce stała się popularna w ciągu ostatnich kilku lat, coraz więcej ludzi decyduje się na samodzielne uprawianie tych grzybów w swoim domu lub ogrodzie. W tym artykule udzielimy Ci kilku cennych porad.

    Pierwszą rzeczą, którą należy zrozumieć, jest to, że boczniak to grzyb saprotroficzny, czyli żyjący na martwych resztkach organicznych. W naturze boczniaki rosną na pniach drzew liściastych, zwłaszcza na dębach i bukach. Dlatego w hodowli boczniaków stosuje się różne techniki uprawy, aby stworzyć optymalne warunki do wzrostu grzybów. W kontrolowanych warunkach optymalna temperatura do uprawy boczniaka to około 10 – 25°C a wilgotność na poziomie 70-90%. Boczniaki mogą rosnąć na oborniku, słomie, kompoście czy trocinach. Na ogół pierwsze zbiory będą gotowe po około kilku tygodniach.

    Jak wychodować Boczniaki we własnym ogrodzie?

    Jednym z najpopularniejszych sposobów hodowli boczniaków w Polsce jest hodowla na słomie (zalecana pszenna lub żytnia). Ważne, aby taka słoma była czysta, zdrowa, bez pleśni czy oznak zaczernienia. Gdy mamy już odpowiednią słomę, należy ją dobrze przygotować. Słomę należy włożyć do worka jutowego. Kolejnym krokiem będzie umieszczenie worka w pojemniku oraz zalanie gorącą wodą (ok 85°C), i pozostawienie jej. Ten proces powtarzamy po ok 24 godzinach.

    Gdy po drugim zalaniu nasza słoma ostygnie, należy ją odstawić na kilka godzin do odcieknięcia. Gotową sieczkę przekładamy na, np. na czystą folię i przechodzimy do procesu zaszczepienia lub wymieszania z grzybnią (ok. 1kg opakowania grzybni na 20-30kg mokrej słomy). Ten etap kończymy przełożeniem do mniejszych worków foliowych, ważne, aby słomę mocno ubić, mocno związać a worek nie przekraczał 80cm szerokości. Jeżeli zdecydujesz się hodować na zewnątrz, powinieneś wybrać zacienione, osłonięte od wiatru miejsce, takie jak np. drzewa lub krzewy.

    W optymalnych warunkach grzybnia może szybko skolonizować podłoże w ciągu kilku tygodni. Proces ten można łatwo rozpoznać po białych kłaczkach pojawiających się na słomie. Aby stworzyć optymalne warunki do rozwoju grzybni, wykonujemy w torebce otwory o średnicy 2-3 mm umożliwiające wymianę gazową. W temperaturze 15-25°C grzybnia powinna pojawić się na powierzchni słomy w ciągu 4-6 tygodni. Gdy ją zauważymy, Konieczne jest poszerzenie otworów, np. przez cięcie krzyżowe na około 2-3 cm. Po całkowitym przerośnięciu słomy, po kilku dniach można zobaczyć owocniki grzybów. Możesz spodziewać się 3-5 miesięcy okresowych zbiorów z pewnymi przerwami. Upewnij się, że utrzymujesz wysoki poziom wilgotności powietrza wokół worków, aby uzyskać maksymalne plony.

    Kiedy mogę uprawiać boczniaki?

    Od wiosny do jesieni możesz z łatwością uprawiać boczniaki-mróz i śnieg nie staną Ci na drodze! Uprawa w tym okresie zapewni optymalne warunki porostu dla grzybów. W pomieszczeniach zamkniętych taką hodowlę będziesz mógł/a prowadzić przez cały rok. Gdy twoje podłoże nie będzie się już nadawało do hodowli, pamiętaj, że taka słoma jest doskonałym podłożem do nawozów organicznych do Twojego ogrodu. Wykorzystując słomę jako punkt wyjścia, jest to nie tylko przyjazne dla środowiska i skuteczne w odżywianiu gleby, ale także opłacalne!

    Jeżeli szukasz prostszych sposobów na własną hodowlę, zachęcamy do zakupu gotowych growkitów dostępnych w sklepie. Dzięki tamu zaoszczędzisz czas i będziesz się cieszyć z pierwszych własnych grzybów już po około 2-3 tygodniach o zakupu.